Gratis verzending*
Gratis samples
Wat is Rosacea ? Beauté geeft antwoord

wat is rosacea?

Beauté geeft antwoord
Wat is Rosacea ?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke maar ontsierende huidafwijking in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen, doorlopend over de neus, het midden van het voorhoofd en de kin. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”.

De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, maar Rosacea komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het 30ste jaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Rosacea kan goed behandeld worden, maar het heeft de neiging om steeds opnieuw de kop op te steken.

OORZAak

De oorzaak van rosacea is niet bekend, maar het gaat, althans in zijn vroege verschijningsvorm, om een abnormale reactie van de bloedvaatjes in het aangezicht. In een later stadium gaat het gepaard met chronische ontstekingen. Een aantal factoren kunnen de reeds bestaande rosacea beïnvloeden/verergeren, maar zijn niet de oorzaak ervan.

1. Voedingsmiddelen en alcohol
Alcohol kan tijdelijk de verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid verergeren. Voedingsmiddelen die sterk gekruid of erg warm zijn, doen dat ook, maar beiden zijn geen oorzaak van rosacea.

2. Geneesmiddelen
Vaatverwijdende middelen en lokaal gebruik van zalven met bijnierschorshormoon, zgn. “corticosteroïden”, maken rosacea erger.

3. Temperatuur en klimaat
Rosacea is vaak het ergst in de winter. Bij veel patiënten treedt verbetering op in de zomer, maar bij anderen worden onder invloed van de zon de huidafwijkingen juist slechter. Waarschijnlijk is de overgang van kou naar warmte, waardoor de bloedvaatjes van de huid wijder worden, de reden van het erger worden. Ook wordt rosacea erger wanneer men uit een warme douche komt.

4. Overgevoeligheid
Veel patiënten merken op dat de aandoening verergert tijdens het gebruik van vele soorten crèmes, reinigingslotions, shampoos en dergelijke. De huid lijkt als het ware niets te verdragen. Dat is een gevolg van het ontstekingsproces van de huid.

5. Psychische factoren
Stress, depressie, heftige emoties kunnen mogelijk de symptomen tijdelijk verergeren, maar rosacea kan ook psychische problemen geven omdat mensen zich schamen over hun rode wangen of neus.

6. Hormonen
Opvliegers tijdens de menopauze kunnen de rosacea klachten wel verergeren, maar hormonale factoren lijken geen rol te spelen bij rosacea.

7. Fysieke inspanning

Bij sommige mensen verergeren de symptomen bij hevige fysieke inspanningen.

tips

☝️Vermijd alcohol, sterk gekruide voedingsmiddelen en hete dranken.
☝️Wees voorzichtig met hete douches, baden en sauna en sport niet bij grote hitte
☝️Vermijd blootstelling aan gure wind en felle koude
☝️Neem een hoge dosering omega -3 voedingssupplement aangezien dit ontstekingsremmend werkt en hydratatie niveau verbeterd.
☝️Bescherm de huid met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
☝️Gebruik nooit corticosteroïd-crèmes of -zalven in het gelaat.
☝️Daarnaast is het van groot belang om milde producten te gebruiken. Zoek naar producten met vitamine C of niacinamide. Ook kalmerende ingrediënten als bisabolol, groene thee, of allantoïne extract zijn aan te raden. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol en gezien de overgevoeligheid van de huid bij mensen met rosacea, zijn producten met glycolzuur minder goed.
☝️Was het gezicht altijd met lauwwarm water, gebruik geen (ruw) washandje enkel een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger en dep je gezicht droog, niet wrijven!

behandeling bij rosacea

Er zijn verschillende methodes  welke rosacea kunnen verminderen.  Iedere huid is anders en welke methode het beste is kunnen wij je natuurlijk als huidexpert altijd bij helpen. Ik noem de drie belangrijkste behandelingen welke  helpen rosacea te verminderen:

  • Gevoelige huid behandeling | DR K : Deze behandeling is bedoeld om de barrièrefunctie van de huid te verbeteren. Hiermee bedoelen we de microbiële en tevens ook de fysieke barrièrefunctie. Waardoor de huid wordt versterkt. Dit zorgt dus voor een optimale gezondheid van de huid.
  • Bio Peeling | Neoderma:   De combinatie van algen, muntolie, melisse en calendula extracten zorgt ervoor dat de bloedcirculatie en talgproductie wordt verbeterd. Deze behandeling bevordert daarnaast celvernieuwing, de productie van collageen en elastine en normaliseert de immuniteit en alle functies van de huid. Dat zie je.
  • QMS Behandeling :  Een QMS behandeling werkt niet enkel wekt op de stimulatie van bestaand collageen maar juist de tekorten aanvult in je huid zijn de resultaten verbazingwekkend.  De unieke algenmasker kalmeert en hersteld de huid.
producten bij rosacea

Er zijn verschillende producten  welke rosacea kunnen verminderen.  Iedere huid is anders en welke product het beste is kunnen wij je natuurlijk als huidexpert altijd bij helpen. Ik noem drie serum producten welke specifiek gericht zijn om  rosacea te verminderen:

  • Pascaud Code T Serum  (Brons): Een volle 24 uurs moisturiser op basis van een combinatie van moisturisers en cacaoboter voor maximale hydratatie voor de droge en rijpe huid. Deze verzorging bestrijdt droogte en heeft uitstekende anti-oxidante voordelen.
  • PCA Skin Dual Action Reliëf ( Zilver) : Deze anti-aging verzorging bevat peptiden die direct-effect hebben op het verminderen van lijntjes en verslapping. Regestril en Matrixyl 3000 helpen de stevigheid van de huid opbouwen.
  • PCA Skin B3 Brightening Serum (Goud): Laagmoleculair geïoniseerd platinum werkt als een schild om de huid te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Een breed inzetbare crème voor een droge en verslapte huid met anti-aging en anti-pigment eigenschappen. Ook een huid, die blootstaat aan veel vervuiling, zoals omgevingsfactoren, rook, uitlaatgassen of UV-stralen, heeft baat bij deze crème.

Een opmerking achterlaten

Kom je er niet uit? Stuur een bericht!