Gratis verzending*
Gratis samples

Rosacea | Oorzaak en behandeling

WAT IS ROSACEA?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke maar ontsierende huidafwijking in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen, doorlopend over de neus, het midden van het voorhoofd en de kin. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”.

De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, maar Rosacea komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het 30ste jaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Rosacea kan goed behandeld worden, maar het heeft de neiging om steeds opnieuw de kop op te steken.

HOE ONTSTAAT ROSACEA?

De oorzaak van rosacea is niet bekend, maar het gaat, althans in zijn vroege verschijningsvorm, om een abnormale reactie van de bloedvaatjes in het aangezicht. In een later stadium gaat het gepaard met chronische ontstekingen. Een aantal factoren kunnen een reeds bestaande rosacea beïnvloeden/verergeren, maar zijn niet de oorzaak ervan.

1. Voedingsmiddelen en alcohol
Alcohol kan tijdelijk de verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid verergeren. Voedingsmiddelen die sterk gekruid of erg warm zijn, doen dat ook, maar beiden zijn geen oorzaak van rosacea.

2. Geneesmiddelen
Vaatverwijdende middelen en lokaal gebruik van zalven met bijnierschorshormoon, zgn. “corticosteroïden”, maken rosacea erger.

3. Temperatuur en klimaat
Rosacea is vaak het ergst in de winter. Bij veel patiënten treedt verbetering op in de zomer, maar bij anderen worden onder invloed van de zon de huidafwijkingen juist slechter. Waarschijnlijk is de overgang van kou naar warmte, waardoor de bloedvaatjes van de huid wijder worden, de reden van het erger worden. Ook wordt rosacea erger wanneer men uit een warme douche komt.

4. Overgevoeligheid
Veel patiënten merken op dat de aandoening verergert tijdens het gebruik van vele soorten crèmes, reinigingslotions, shampoos en dergelijke. De huid lijkt als het ware niets te verdragen. Dat is een gevolg van het ontstekingsproces van de huid.

5. Psychische factoren
Stress, depressie, heftige emoties kunnen mogelijk de symptomen tijdelijk verergeren, maar rosacea kan ook psychische problemen geven omdat mensen zich schamen over hun rode wangen of neus.

6. Hormonen
Opvliegers tijdens de menopauze kunnen de rosacea klachten wel verergeren, maar hormonale factoren lijken geen rol te spelen bij rosacea.

7. Fysieke inspanning

Bij sommige mensen verergeren de symptomen bij hevige fysieke inspanningen.

HOE ROSACEA BEHANDELEN?

Men kan enkele dingen preventief doen om rosacea te verminderen: 

  • Vermijd alcohol, sterk gekruide voedingsmiddelen en hete dranken.
  • Wees voorzichtig met hete douches, baden en sauna en sport niet bij grote hitte
  • Vermijd blootstelling aan gure wind en felle koude
  • Bescherm de huid met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Gebruik nooit corticosteroïd-crèmes of -zalven in het gelaat.

Daarnaast is het van groot belang om milde producten te gebruiken. Zoek naar producten met vitamine C of niacinamide. Ook kalmerende ingrediënten als bisabolol, groene thee, of allantoïne extract zijn aan te raden. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol en gezien de overgevoeligheid van de huid bij mensen met rosacea, zijn producten met glycolzuur minder goed.

Was het gezicht altijd met lauwwarm water, gebruik geen (ruw) washandje enkel een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger en dep je gezicht droog, niet wrijven!


Behandelingen in het schoonheidssalon

Wanneer de Rosacea nog in de fase van pustels zit raden we aan om de ‘Clarifying treatment’ te gebruiken. Deze regelt de talgafscheiding, verkleint de poriën en verfijnt de huid. Winterlinde, kamille, korenbloem, Sint-janskruid en goudsbloem zijn stuk voor stuk natuurlijke extracten die de huid verzachten en ontstekingen tegengaan.

Wanneer de pustels onder controle zijn, maar er nog roodheid in de huid zit raden we het ‘Brightening & Refining’ vliesmasker aan. Deze bevat het onder meer een extract van paardenkastanje dat een vaatvernauwende werking heeften dus afrekent met roodheid en stuwing in de huid. Het vitamine C-derivaat vermindert melanine en laat de huid weer stralen; het anti-aging effect is mooi meegenomen.

Ook behandelapparatuur kan ingezet worden bij rosacea. Uit onderzoek is gebleken dat een regelmatige en herhaalde ledbehandeling met rood licht ontstekingsremmend werkt en rosacea kan genezen of verlichten.

Zoals reeds vermeld, hebben mensen met rosacea vaak last van couperose, deze opvallend wijde bloedvaatjes op wangen en neus kunnen perfect met het BioSkinSmoothing apparaat aangepakt worden. Het gouden naaldje brand de bloedvaatjes dicht waardoor ze minder zichtbaar worden.

Radiofrequentie is een nieuwe stap voorwaarts in de behandeling van couperose. Door de hoge energie die wordt vrijgegeven en de korte duurtijd van de puls is er een echte selectieve photothermolyse. D.w.z. dat enkel het bloedvaatje wordt vernietigd er er geen beschadiging in het omgevende weefsel optreedt.

Bio Peeling


Behandelingen met medicijnen

1. Inwendige behandeling met tabletten of capsules

Behandeling met doxycycline, tetracycline of minocycline heeft een gunstig effect op zowel de huid- als de oogafwijkingen van rosacea. Meestal kan na 1 tot 2 maanden een vermindering van het aantal pukkels en puistjes worden gezien. Een ander antibioticum dat kan worden voorgeschreven is azithromycine.

2. Uitwendige behandeling

Bij de uitwendige behandeling van rosacea wordt meestal gekozen voor metronidazol in een gel of crème. Ook azelaïnezuur crème is een aanbevolen geneesmiddel. Soms wordt benzoylperoxide gel voorgeschreven.

Tot slot: rosacea is een zeer vervelende huidafwijking, maar het goede nieuws is dat deze goed behandeld kan worden. Helaas heeft het wel de neiging om steeds opnieuw de kop op te steken. Preventie en een goede huidverzorging zijn dus zeer belangrijk.

 

Bron: Pascaud

Een opmerking achterlaten

Kom je er niet uit? Stuur een bericht!