Gratis verzending*
Gratis samples

Rimpels : Wat zijn ze, hoe ontstaan ze en hoe voorkomen we ze

Sommige mensen blijven vrijwel rimpelloos, terwijl andere rimpels en diepe lijnen hebben. Onze erfelijke aanleg bepaalt voor een groot deel hoe wij er later uitzien en speelt een rol bij het ontstaan van rimpels. Het is echter zo dat we ook zelf invloed hebben op de toestand van onze huid. Bepalend hierbij zijn vooral een ongezonde levensstijl en voeding, die het ontstaan van rimpels kunnen stimuleren. In deze blog kom je alles te weten over die soms o zo vervelende rimpels.

WAT ZIJN RIMPELS EN HOE ONTSTAAN ZE?

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel als je huid veroudert. Een rimpel wordt omschreven als een permanente of een tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Rimpels ontstaan dus bij huidveroudering, waarbij zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren een rol spelen.

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid steeds slapper en ontstaan er rimpels. De huid wordt minder strak omdat er onderhuids minder bindweefsel en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor dunner en tegelijkertijd slapper. Bovendien verdwijnt naarmate de jaren verstrijken ook een gedeelte van de vulling van je huid. Hierdoor verlies je een stukje molligheid en ontstaan er rimpels in je gezicht.

Als je je huid daarnaast ook nog eens veelvuldig blootstelt aan de zon of bijvoorbeeld een zonnebank wordt dit versterkt. In principe krijgt iedereen op een bepaald moment in zijn leven met rimpels te maken. Wanneer dit is heeft vooral met erfelijkheid te maken. Toch zijn er een aantal factoren die rimpelvorming versterken: het nuttigen van alcohol, onvoldoende vitamines maar ook stress, te weinig beweging, slaapgebrek, weersomstandigheden en roken versterken rimpelvorming.

WELKE SOORTEN RIMPELS BESTAAN ER?

Rimpels zijn er in verschillende soorten en maten: fijne lijntjes, fronsrimpels, plooien, diepe groeven.

  • Fijne lijntjes zijn de lichtste vorm van rimpels, het zijn hele oppervlakkige kreukjes in de huid die worden veroorzaakt door de afname van bindweefsel en elastine.
  • Rimpels zijn net iets dieper dan lijntjes en worden door hetzelfde veroorzaakt.
  • Fronsrimpels ontstaan omdat je bewust of onbewust spieren in de huid veelvuldig aanspant, deze ontstaan niet door verslapping van de huid.
  • Plooien zijn echte vouwen in de huid die ontstaan omdat de huid aan volume en elasticiteit verliest.
  • Groeven zijn scherper dan rimpels en lastiger te behandelen.

Rimpels worden onderverdeeld in statische rimpels en dynamische rimpels

Dynamische rimpels zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn tijdens mimische bewegingen van delen van het gezicht. De fronsrimpels, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels, lachrimpels en rokerslijnen zijn hiervan gekende voorbeelden. Dynamische rimpels kunnen al op jonge leeftijd zichtbaar zijn.

Statische rimpels zijn rimpels die altijd zichtbaar zijn in de huid ook al is er geen beweging in de mimiek van de persoon. Statische rimpels ontstaan door een toegenomen activiteit van een onderliggende mimische spier en door afname van collageen en elastine. Hoe ouder de persoon is hoe meer statische rimpels er in de huid zichtbaar zijn. De bekende rimpels aan de bovenlip en rimpels onder de ogen zijn hier goede voorbeelden van.

HOE RIMPELS VOORKOMEN?

Jouw huid gezond houden is uiteraard heel belangrijk in de strijd tegen rimpels. Daarnaast hebben studies aangetoond dat er een aantal leefregels helpen om de huidveroudering tegen te gaan en om daarmee het ontstaan van rimpels te helpen voorkomen:

  • Gebruik dagelijks een dagcrème met een beschermingsfactor van minimaal spf 30
  • Gebruik een factor met een spf 50 bij blootstelling aan felle zon
  • Vermijd het gebruik van zonnebanken
  • Beperk het gebruik van alcohol
  • Stop met roken
  • Eet matig en gevarieerd
  • Gebruik betrouwbare voedingssupplementen
  • Leid een regelmatig bestaan
  • Zorg dat je dagelijks voldoende slaap hebt
  • Beweeg voldoende en drink voldoende water
  • Zorg dat je voldoende vitaminen en aminozuren binnenkrijgt

Aminozuren spelen een belangrijke rol op het gebied van schoonheid en anti-aging omdat ze de celvernieuwing stimuleren. Acht essentiële aminozuren zorgen ervoor dat ons lichaam kan overleven. Voor de huid is bijvoorbeeld creatine en glutamine erg belangrijk. Creatine zorgt ervoor dat de cellen energie krijgen en ondersteunt de celvernieuwing en glutamine is nodig om de huid in een optimale toestand te houden.

 

HOE RIMPELS VERWIJDEREN?

De vraag naar behandelingen tegen rimpels en huidveroudering is de laatste jaren enorm toegenomen. Voor de consument is het niet makkelijk om een keuze te maken uit het enorme aanbod van behandelingen. Hieronder een opsomming van de meest uitgevoerde behandelingen.

Anti-rimpelcrèmes

De meeste anti-rimpelcrèmes bevatten tegenwoordig minimaal één of meerdere actieve bestanddelen (retinol of hyaluronzuur), een uv-filter, een antioxidant en een vocht inbrengende basis. Anti-rimpelcrèmes zijn alleen geschikt tegen fijne rimpels en lijntjes en het effect ervan is maar tijdelijk.

Vitamine A zuur

Vitamine A zuur of tretinoïne is uitsluitend op recept verkrijgbaar en volgens vele artsen de anti-rimpelcrème die echt werkt. Vitamine A zuur stimuleert het bindweefsel tot aanmaak van collageen. Ook zorgt dit middel voor een versnelde afschilfering en dus vernieuwing van de huidcellen, waardoor de huid gladder aanvoelt. Een groot nadeel van deze hogere concentratie vitamine A zuur is dat het vaak irriteert op de huid. De huid voelt dan rood, branderig en trekkerig aan.

Botox

Met ‘Botox’ worden behandelingen met het eiwit botulinetoxine A bedoeld. Botulinetoxine werkt door bepaalde ongewenste “gezichtsspiertjes” tijdelijk te ontspannen. Hierdoor kunnen rimpels, plooien en lijnen strakker en gladder worden gemaakt. Botulinetoxine is vooral effectief om mimische rimpels aan te pakken. Botulinetoxine injecties mogen alleen door artsen worden toegediend en het effect van botulinetoxine duurt van 3 tot 6 maanden.

Fillers 

Fillers worden in de vorm van een gel met een fijn naaldje volgens een bepaalde patroon in de huid gespoten. Het resultaat is een natuurlijk verjongde huid. De meeste gebruikte fillers zijn biologisch afbreekbaar en dus niet permanent. Deze fillers bestaan uit hyaluronzuuur, calciumhydroxylapatiet of polymelkzuur. Ook bestaan er niet-afbreekbare permanente fillers op basis van siliconen en acrylaten. Deze fillers worden tegenwoordig niet meer gebruikt omdat ze afstotingreacties kunnen geven, zelfs jaren nadat de filler is geplaatst. Fillers zijn geschikt voor zowel fijne als diepe rimpels en mogen alleen door artsen worden geplaatst.

Chemische peeling

Bij een chemische peeling wordt de opperhuid en het oppervlakkig deel van de lederhuid met een krachtige etsende vloeistof vernieuwd. Daarbij wordt gebruik gemaakt stoffen zoals glycolzuur (AHA), trichloorazijnzuur (TCA) en fenol. Al deze stoffen kunnen in verschillende oplopende percentage worden toegepast waarmee de diepte van de peeling tot op zekere hoogte kan worden gestuurd. Tevens bepaalt de duur van de inwerkingstijd van de peelingsvloeistof mede de diepte van het effect. Peelings worden, afhankelijk van het soort, uitgevoerd door ervaren schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten en artsen en zijn geschikt voor fijne en middelfijne rimpels.

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een vorm van peeling zonder vloeistof, je kunt het beschouwen als een mechanische peeling. Abrasie betekent afslijpen van de huid. De huid wordt hierbij onder vacuüm afgeslepen met een continue stroom van micro-kristallen. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om een goed resultaat te bereiken. Deze techniek is geschikt voor het verminderen van fijne tot middelfijne rimpels.

Microneedling

Bij deze techniek worden zeer fijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen. Dit leidt tot een stimulatie van de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid egaler, soepeler en gladder kan worden. Microneedling is geschikt voor het minder zichtbaar maken van fijnere rimpels en lijntjes.

Venus Viva

De Venus Viva is effectief tegen huidverslapping, lijnen en rimpels en zorgt voor een verbetering van de textuur van de huid.

De NANOFRACTIONELE RF™ APPLICATOR is ontworpen om de huid weer te laten herstellen wat helpt het uiterlijk van acnelittekens en andere littekens, striae, rosacea, diepe rimpels, vergrote poriën en  een ongelijkmatige huidtextuur voor alle huidtypen te verminderen.

Subscisie techniek

Dit is een 100% biologische en veilige manier voor rimpelcorrectie, ook gekend onder de merknaam Bioskinjetting  Het gebied rondom de rimpel wordt eerst gladgestreken met een hoogfrequent signaal en daarna wordt de rimpel met een fijn naaldje van de onderste huidlaag losgemaakt. De huid reageert hierop met de aanmaak van nieuw collageen, waardoor er van binnenuit een natuurlijke en eigen opvulling ontstaat. Deze techniek mag door een gelicenseerd schoonheidsspecialist of huidtherapeut worden uitgevoerd en is geschikt om zowel fijne lijntjes als rimpels te behandelen.

 

Bron: Pascaud

Een opmerking achterlaten

Kom je er niet uit? Stuur een bericht!