Gratis verzending*
Gratis samples

Wat is een Huidmicrobioom?

Gisteren hebben wij training gehad over het huidmicrobioom op de huid.
Maar je zal denken wat is het huidmicrobioom?
Ik ga het je uitleggen.
 
We staan er eigenlijk nooit bij stil, maar onze buitenkant, onze huid, of vel, is het grootste orgaan van ons lichaam. Het is veel meer dan alleen een omhulsel, het beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, warmte en kou, virussen en bacteriën. Zonder de huid is het voor de mens onmogelijk om te leven.
 
?DE LAGEN VAN DE HUID
De huid bestaat grofweg uit drie lagen: De opperhuid; de bovenste laag ookwel epidermis genoemd, die bestaat uit hoorncellen. Dit zijn dode huidcellen die als een soort pantser fungeren en hiermee ons lichaam beschermen. Deze dode cellen schilferen af en worden steeds opnieuw vervangen voor nieuwe hoorncellen. Diep in deze opperhuid liggen onze pigmentcellen, de melanocyten. Melanocyten die beschermen onze celkernen tegen uv-stralen.
 
De tweede laag is de lederhuid, oftewel de dermis.
Deze laag bestaat uit bindweefsel met daarin bloedvaten, lymfevaten en zenuwen, waarmee we tast, pijn en temperatuur kunnen waarnemen. De lederhuid is ook onze verdedigingslinie; witte bloedlichaampjes in de bloedvaten die virussen en bacteriën kunnen herkennen en onschadelijk maken.
 
De lederhuid wordt niet zoals de opperhuid steeds vernieuwd maar veroudert waardoor de elasticiteit afneemt en rimpels ontstaan. Als de lederhuid beschadigt, ontstaat er altijd een litteken.
 
Als laatste en dus diepste laag is daar het onderhuids bindweefsel, (hypodermis) dat bestaat uit een combinatie van vet, bindweefsel en bloedvaten. Het is onze opslagruimte voor barre tijden en het houdt onze temperatuur constant.
 
?MICROBIOOM
Onze huid, die dus van zichzelf al een heel ingenieus systeem is, wordt in haar werk als beschermer van ons lichaam een handje geholpen. Door flink wat handjes.
 
Op onze huid bevinden zich namelijk talloze goede bacteriën. Deze bacteriën bevinden zich ook in de darmen, de mond, de neus en op de handen.
Het zijn er miljarden bij elkaar die als een samenwerkend organisme worden gezien en het microbioom worden genoemd.
 
Zou je al deze bacteriën op een weegschaal leggen dan weegt ons microbioom méér dan twee kilo ? en een groot deel van deze goede bacteriën zitten dus op onze huid.
 
Een verstoring van dit microbioom, door een ongezonde leefstijl bijvoorbeeld, het gebruik van bepaalde antibiotica en cosmetica kan ertoe bijdragen dat we ziek worden of dat we een huidaandoening, zoals eczeem kunnen ontwikkelen.
Maar een hele gevoelige huid kan vaak ook een indicatie zijn dat het huidmicrobioom niet op orde is.
 
Onder normale omstandigheden leeft onze huid echter vredig met alle goede bacteriën samen en zijn ze een onderdeel van onze gezondheid.
 
#microbioom #nieuweontwikkeling #kennisismacht #innovatie

Een opmerking achterlaten

Kom je er niet uit? Stuur een bericht!