Acne littekens verminderen (video)

acne littekens verminderen

Acne Littekens, hoe kom ik ervan af?

Je hebt jarenlang (of misschien maar korte tijd) last gehad van puistjes en nu zijn ze eindelijk weg. YES! Helaas heb je er wel nog een aantal acne littekens aan overgehouden. Dit wordt ook wel restacne genoemd. Hoe kom je ervan af?

 

Hoe ontstaan zulke acne littekens eigenlijk?

Om te weten hoe we ervan af komen, is het goed om te weten hoe de acne littekens ontstaan.
Littekenweefsel ontstaat nadat er sprake is geweest van beschadiging van de huid. Bij acne littekens wordt deze beschadiging veroorzaakt door de heftige ontstekingsreacties die diep in de huid aanwezig zijn (geweest). Er wordt vaak een direct verband gelegd tussen de ernst van de ontstekingen en de hoeveelheid van acne littekens. In sommige gevallen ontstaan er in verhouding behoorlijk grote littekens, terwijl de ontstekingen van acne maar oppervlakkig en klein waren. Helaas is de gevoeligheid voor het vormen van acne littekens verschillend per persoon.

Soorten acne littekens

Er zijn twee soorten te benoemen van littekenvorming door acne.

  • Acne littekens met weefselverlies
  • Acne littekens met weefseltoename

 

Acne littekens met weefselverlies
Bij littekens waar sprake is van weefselverlies wordt er vaak gesproken over “ice picks”. Dit komt doordat het lijkt alsof er gaatjes in de huid geboord zijn. Meestal zijn deze gaatjes goed zichtbaar en voelbaar, doordat de randen redelijk geëtst zijn in de huid. De littekens die we ice picks noemen zijn met name op de wangen aanwezig. Soms ook te vinden op de slaap.
Naast de bovengenoemde ice picks, zijn er ook glooiende acne littekens te onderscheiden. Je ziet dan geen duidelijke randen, maar het ziet en voelt een beetje bobbelig. Hier is tevens sprake van een weefselverlies en het kan soms stug aanvoelen. Ook deze vorm van acne littekens vind je voornamelijk op de wangen en soms op de slaap.
Als laatste vorm van weefseltoename bij acne littekens zijn de atrofische littekens. Deze zien er vaak lichter uit dat de eigen huidskleur en als je het samenknijpt lijkt het te rimpelen. De atrofische littekens komen ook wel voor in het gezicht, maar zijn met name te vinden op de rug, schouders en op de borst/het decolleté.

Acne littekens met weefseltoename
Bij dit soort littekens voel je dat het weefsel op de plek waar een (grote) ontsteking gezeten heeft toegenomen is. Meestal merkbaar aan een bultje of verdikking. Eén van dit soort acne littekens zijn de hypertrofische littekens. In dit geval wordt er op de ontstekingsplek een grote hoeveelheid littekenweefsel aangemaakt die als een bobbel aanvoelt. In sommige gevallen worden deze littekens vrij groot. Bijvoorbeeld wanneer er meerdere van dit soort plekken dicht bij elkaar zitten, kan het uitgroeien tot één litteken. Met name de rug, schouders, het achterhoofd en de borst zijn gevoelig voor de aanmaak van hypertrofische littekens.
Een tweede vorm van acne littekens met weefseltoename is de keloïd. Deze zijn vergelijkbaar met de hypertrofische littekens. Het verschil is echter dat een keloïd zich ook verder uitbreidt dan het oorspronkelijke ontstekingsgebied.

Hoe worden acne littekens behandeld?

Er zijn verschillende soorten behandelingen welke Acne littekens verminderen zoals:

 

Microdermabrasie

Acne littekens verminderen d.m.v microdermabrasie is de meest voorkomende methode aangezien je de huid hierbij als ware polijst. De huid wordt d.m.v (niet chemische) 100% zuivere microkristallen afgeschaafd. De microkristallen worden met een bepaalde kracht op de huid geblazen en vervolgens direct weer afgezogen. Het krachtige apparaat ‘Vitapeel’ kan worden ingesteld op verschillende standen en aangepast worden aan jouw huidtype.

Bio peeling

Acne littekens verminderen met de bio peeling van Neoderma is een mooie manier om de algehele huidstructuur en doorbloeding van de huid te verbeteren. De bio peeling is een unieke biologische kruidenpeeling ontwikkeld door een dermatoloog en gebaseerd op een combinatie van algen, puur natuurlijke kruidenvezels en essentiele olien.

Bio Skin Jetting + Peeling

Een specifieke techniek voor acnelittekens is ‘subcision’ . Een gepatenteerde techniek BioSkinJetting® is hierop gebaseerd. De basis hiervan is het verbeteren van acneputjes en littekens. Met een heel fijn naaldje wordt onder het litteken een paar krasjes gezet. Hierdoor gaat het litteken opgevuld worden met lichaamseigen collageen.

Peelings verfijnen de huidstructuur in zijn totaliteit en maken de littekentjes dus ook minder zichtbaar. om een echt effect te krijgen zul je wel iets intensiever moeten peelen met meerdere AHA peelings achter elkaar of met een TCA peeling. Met een AHA peeling blijf je toonbaar maar je zult zo’n 6 weken achter elkaar een behandeling moeten ondergaan. Met een TCA peeling ga je echt volledig vervellen en ben je dus even een paar dagen niet toonbaar.

 

In de meeste gevallen is het zo dat je gewoon bij de schoonheidsspecialist terecht kunt. Je zou zelfs een vergoeding kunnen krijgen van de zorgverzekering wanneer je aanvullend verzekerd bent.
Houdt er wel rekening mee dat littekens in de meeste gevallen niet geheel zullen verdwijnen. Dit geldt helaas ook voor acne littekens. Gelukkig kunnen we wel het litteken verminderen en doen we uiteraard ons uiterste best om jouw huid weer mooi glad en egaal te maken.

Tip tegen verdere vorming van littekens voorkomen

Het laatste wat we willen is dat er meer acne littekens ontstaan. Hierbij is het uiteraard ontzettend belangrijk om in de eerste plaats de acne te behandelen. Ga absoluut nooit zelf duwen of knijpen op de ontstekingen! Dit maakt het juist alleen maar erger in vrijwel alle gevallen. Onze specialist heeft hier een opleiding voor afgerond en weet exact hoe jouw huid het best te behandelen is.

Vergoeding zorgverzekering

Wil je weten of je ook in aanmerking komt voor vergoeding van de behandeling? Vraag dan bij je zorgverzekering naar de vergoeding voor Acnetherapie. Kom je hier niet voor in aanmerking? Niet getreurd! Hoewel je de behandeling niet vergoed krijgt, ben je zeker welkom bij Beauté om jouw restacne zoveel mogelijk te verminderen.

 


Wil je voordelig kennismaken met Beauté ?

Als je niet precies weet welke behandeling het meeste resultaat op zal leveren, raden we je aan om een kennismakingsbehandeling te boeken.

Kennismakingsbehandeling voor € 59,95

Tijdens deze behandeling maken wij kennis met jouw huid en maakt je voor een mooie prijs kennis met ons instituut.